Сътрудници

петък, 22 ноември 2013 г.

ФУКУШИМА, опасността от Армагедон никога не е била по-опасна

Преди няколко дни, света се изправи пред най-голямата опасност за своето съществуване от "Кубинската криза" през 60-те години на миналият век, когато СССР и САЩ бяха на крачка от ядрена война помежду си. Медиите в цял свят сякаш не забелязват това събитие, но той и щрауса не вижда опсността , но това не означава че опасността я няма. Ядрената авария в централата Fukushima в Япония , е способна да направи Земята едно доста лошо място за живеене. Материала е сборен от много източници, затова няма директен линк, но опасността от "гешка" е толкова реална, а резултатите от нея биха били толкова зашеметяващи, че трябва да се запознаете с нея. А къде са лидерите на света, учените, нобеловите лауреати, "зелените".... Няма ги ! А това е много странно, при положение, че на риск е поставен живота на земята. Но няма нищо странно. През 40-те години на миналият век, САЩ се подготвят да направят първи опит с ядрена бомба. Знаели са, че силата на взрива ще е огромен. Не са знаели само колко огромен. Имало е учени, които са предупреждавали, че реакцията може да стане неконтролируема, и да доведе до разцепване на планетата Земя. Въпреки това, виждате че нищо не ги е спряло. Дано и този път предупрежденията да са пресилени, но е ясно едно - евентуална нова авария ще отрови голяма част от океана и атмосферата , и животът ни няма да е същият...... 

Ето как започна всичко през 2011 г.Операторът на Fukushima - TEPCO, започна операция по изваждането на 1331 на касети с отработено ядрено гориво. Всяка от тях тежи по около 300 кг,
и е 4.5 метра дълга. Има и още 202 неизползвани касети, също съхранявани в басейна, като общото тегло на всички в басейна е около 400 т / Смята се, че в цялата централа Fukushima  се съдържат невероятните 1 760 тона ядрени материали/ . Според Ройтерс , общият обем на цезий-137, съдържащ се в тези ядрени горивни пръти е 14 000 пъти по-голям от този, който е бил освободен, когато САЩ хвърлиха атомната бомба над Хирошима в края на Втората световна война.Те се съхраняват в басейн в повредения реактор № 4 на централата.
Ето как се пренасят касетите когато всичко е наред.

Това е само една стъпка по извеждане от експлоатация на централата, което се очаква да продължи около 40 години и да струва около $ 11.0 милиарда. Прътовете с отработено гориво съдържат и плутоний, едно от най-токсичните вещества във Вселената, който се получава по време на експлоатацията в активната зона на реактора.
Касетите са в охладителен басейн на реактор № 4, и Tepco е построил гигантска стоманена рамка над горната част на сградата, след отстраняване отломките останали от експлозията, която разтърси реактора по време на бедствието през 2011 г. Деликатната задача по извличане на горивните касети, се усложнява от това, че касетите могат да са били повредени от земетресението, последвалата експлозия, или корозията от солената вода вливаща се в басейна, за охлаждане, след като доставките на прясна вода бяха прекъснати по време на кризата. Има реална опасност от атомна верижна реакция, която може да доведе до голямо отделяне на радиация и топлина, а системата за охлаждане на горивните касети в басейните не е предназначена да я абсорбира. Проблемът с този басейн е, че не може да се спре такава реякция. Няма управляващи пръти в басейна, които за да контролират процеса. Системата за охлаждане на басейните с отработено гориво, е предназначена само за отстраняване на остатъчната топлина, не и на топлина от текуща ядрена реакция. Прътите също са уязвими на пожари, ако те бъдат изложени на въздух. Касетите са разположени в 10 метров басейн , намиращ се на 18 метра над земната повърхност. Топлоотделящите елементи са покрити със 7 метра вода. Крановете и оборудване, които обикновено се използват за извличане на използваното гориво от ядрото на реактора са унищожени. Tepco е укрепил сградата, която може би се е наклонила след експлозията. Касетите трябва да се извадят от стелажите на които се съхраняват , и после да се вкарат в тежка стоманена камера. Тази операция се извършва под вода с помоща на видео-камера, заради радиацията на касетите.Tepco потвърди, че в басейна на реактор № 4 се съдържат отломки от падналият покрив.
Това е снимано под водата в басейна. Ясно си личи, че не всичко е наред. Премахване на прътите от басейна е деликатна задача, обикновено изпълнявана от компютри, които запаметяват точното разположение на касетите до милиметър, но сега те не могат да се използват, поради разрушената конструкция на покрива, където са били позиционирани крановете. Всичко трябва да се прави ръчно, така че е налице висока степен на риск от грешки. При нормални обстоятелства, операцията за отстраняване на цялото гориво би отнело около 100 дни. Tepco първоначално планираше да се направи за две години, но намали графика си до една година, заради необходимостта от спешни мерки. Да се оставят нещата такива каквито са, не е опция, защото статистически - рискът от лош резултат се увеличава всеки ден.  Има много други причини, че това ще бъде опасно начинание.
- Стелажите вътре в басейна, които съдържат това гориво, са били повредени от експлозията в първите дни от аварията. Те са изкривени, част от тях не са позиционирани на точните си места...
- При част от прътите облицовките от Цирконий, с който са обвити горивните пръчки за изгорени, когато нивото на водата спадна при аварията, но до каква степен прътите са били повредени не е известно, и вероятно няма да бъде, докато се пристъпи към преместването им.
- Охлаждането с морска вода предизвика корозия на стените на басейна, а вероятно и на горивните пръти и стелажи.
- Сградата е заплашена от потъване или наклоняване, поради огромните количества / 300 т. дневно/ морска вода използвана за охлаждане на повреденият реактор. Това повишава нивото на подпочвените води, и въпреки опитите за изпомпването им, води до компроментиране на основите на сградата.
- Крановете, които обикновено се използват за вдигне на касетите са били унищожени.
- Компютърно направляване на процеса по отстраняване няма да е възможно, всичко ще трябва да се направи ръчно.
- TEPCO не може да направи всичко това без хора които да управляват тази огромна задача, които ще бъдат бомбардирани с радиация по време на извличането.
- Процеса на премахване на всяка касета ще трябва да се повтари 1300 пъти без инциденти.
- Преместването повредените касети с ядрено гориво при такива сложни условия, може да доведе до критично състояние, ако касетите се приближат в непосредствена близост една до друга ще започна верижна реакция, която не може да бъде спряна. Съдържанието на басейна може да изгори и / или да експлодира, и цялата поддържаща структура да претърпи по-нататъшно увреждане или колапс. Този процес на верижна реакция може да бъде самоподдържащ се, и да продължи дълго време. Това е апокалиптичен сценарий. Корозията от солената вода отслабва както сградата така и оборудването. Ако има друго силно земетресение преди горивото да е напълно отстранено, има опасност за сградата или пробив в басейна да доведе до изтичане на водата, а евентуален пожар на отработеното гориво би освободил повече радиация, отколкото по време на първоначалното бедствие, заплашвайки дори Токио намиращо се на двеста km разстояние.
Другият голям проблем ще бъде физическата и умствена годност на работниците, които ще бъдат изложени на такава непосредствена близост до горивните пръти по време на процеса на екстракция. Те ще вършат тази операция, и ще трябва да бъдат в най-висшето състояние на бдителност за да имат някакъв шанс да изпълненят успешно този план ръчно. Много от техните сетива, и най-важното  - зрението, ще бъдат възпрепятствани от предпазни костюми, които ще трябва да се носят по време на рабоата, за да се предотврати незабавната им смърт от горивните пръти и отработено гориво намиращо се на малко разстояние. Ще бъде горещо, неудобно, сетивата са подтиснати от защитата, и хората ще бъдат изпълнени с тревога. Те ще стоят в една сграда, която е близо до колапс. Дори и с най-силните защитни облекла, работниците ще трябва да бъде заменяни често. Това не е в полза на изпълнението на такава важна задача, а и доверието в екипа не може да се създаде при честа замяна на членовете му, когато техните граници на радиационна доза са достигнати. Ако се получат физически или психически признаци на излагане на радиацията, те ще трябва да се сменя по-често.
Как изглеждат костюмите на работниците ? Ето....

Потенциалните последствия от авария по време на тази операция, сравнени с други бедствия  - от типа на Чернобил, наистина не са адекватни. Това е изключително рискована операция, при наличието на огромно количество ядрен материал в непосредствена близост. В Чернобил беше един реактор, в селски район, с размер една четвърт от размера на един от реакторите във Фукушима. Във Fukushima, имаме шест басейни всички заредени с гориво, което в крайна сметка ще трябва да бъдат отстранено, най-важният от тях е реактор 4, въпреки че реактор 3 е също в доста лоша форма. Басейните за съхранение никога не са били предназначени за дългосрочно съхранение, те са само за подпомагане на краткосрочно придвижване на горивото. Използването им като басейн за дългосрочно съхранение е огромна грешка.
В момента има и три 100-тонни стопени горивни касети под земята на авариралият реактор, но къде точно се намират, никой не знае. Каквито и "бариери" да е въвела TEPCO за това охлаждащата вода да не достига до морето, досега те не са успели. Усилията за обеззаразяване на радиоактивните води се провалиха. Роботите се провалиха. Обеззаразяването на околните градове се провали. Ако и когато стопилката достигне водоносният хоризонт за водоснабдяване на Токио, ще трябва да се проведат сериозни и целесъобразни дискусии за провеждане на евакуация на 40 милиона души. Операция, за започване изваждане на гориво от такъв силно повреден басейн, никога не е правена преди. Прътовете са тромави и много тежки. И всичко това което се прави в момента за опазване от по-голяма авария, ще продължи в продължение на десетилетия, ако не и столетия, дори ако нещата си стоят такива, каквито са сега. Но това е малко вероятно, тъй като се случват лоши неща като природни бедствия и влошаване с течение на времето вследствие на корозия и пр.
Това са земетресенията с магнитут над 5, след 01.2011г. "Радостна картина"!

Никой не може да каже или да знае как ще се развие кризата в централата, освен че милиони хора вероятно ще умрат дори ако нещата си стоят такива, каквито са, и милиарди може да умрат, ако нещата станат по-лоши. Един истински апокалипсис.  По всяко време, състоянието на ядреното гориво в басейна на реактор 4 може да стане критично, най-вече защото при грешка то ще загрее басейна до точка, в която водата ще се изпарява и облицовката от цирконий на прътите би се запалила, ако е изложена на въздух. Това вече се е случвало поне веднъж в този басейн. Това почти се повтори наскоро след като гризачи прекъснаха електрическа линия и, охлаждането спря в продължение на дни. Целостта на басейна е изложена на риск, понеже топлината от тази реакция би отслабила структурата още повече, което може да я срине и съдържанието на басейна да се озове в купчина развалини на земята. Това ще освободи огромно количество радиоактивност. Това ще изключи работата не само по реактор 4, но в реактори 1, 2, 3, 5, 6, и свързаните с тях басейни . Хората вече няма да могат да контролират и да продължат с охлаждането на реакторите и басейните, което поставя цялата централа изложена на риск от масивно радиоактивно изпускане. Най-малко северната половина на Япония ще бъде необитаема, а някои учени твърдят, че тя вече е опасна за живеене. Математически, е почти невъзможно да се прецени резултата от гледна точка на радиоактивно замърсяване. Колко мащабен би бил ефектът за Северна Америка, или цялото Северно полукълбо, ще зависи буквално от това накъде духа вятъра и кога вали дъжд, продължителността и степента на ядреният пожар или верижна реакция, и дали реакцията е самоподдържаща се. Това вече се случва с ядреното гориво в земята под реактора. Няма исторически примери от които да се черпи опит. Всичко е теория. Но всеки, който казва, че това не може да се случи заблуждава, защото никой не знае колко зле могат да станат нещата. Най-големите медии, световните правителства, ядрените агенции, здравните организации, и здравната индустрия напълно игнорират опасността. В очевиден опит да омаловажат това бедствие и последиците от него, се повтаря отново и отново от "експерти" в ядрената индустрия, които също имат пряк интерес тяхната индустрия да остане непокътната, че нещата са под контрол. Единственото нещо, което има значение сега е, световните лидери и експерти да обединят силите си, за да се справим с тази ситуация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар