Сътрудници

вторник, 20 май 2014 г.

Ден 1-ви на Путин в Китай

p://www.zerohedge.com/news/2014-05-20/china-signs-non-dollar-settlement-deal-russias-largest-bank

Бавно - но със сигурност - хегемонията на щатският долар се ограничава, дали от гафове на външната политика - чрез прекосяване на червени линии, или чрез икономическата несигурност. Въпреки това, в Ден 1-ви на пътуването на Владимир Путин в Китай е ясно,
че двете страни са по-близо от всякога до това. VTB - една от най-големите банки в Русия - е подписала сделка с банката на Китай, за разплащане помежду си в националните им валути, като се заобикаля необходимостта от ползване на щатски долари за "инвестиционното банкиране, междубанковото кредитиране, търговско финансиране и сделките на капиталовите пазари." Кирил Димитриев -  шефът на “Прекият инвестиционен фонд” на Русия отбелязва, "заедно, ще бъде възможно много по-ефективно да се обсъдят инвестициите в различни проекти. В първия ден на двудневно пътуване в Китай , Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че двете страни ще увеличат двустранната търговия, която ще достигне ново ниво.
"Нашите страни са свършили огромна работа, за да достигнем до нова исторически нива .... Китай твърдо се установява като наши основен търговски партньор ", каза Путин. Путин каза още, че стокообменът между Русия и Китай е нараснал с почти 2 на сто през 2013 г., за да достигне около 90.0 милиарда щатски долара.
"Ако ние поддържаме това темпо на развитието на двустранната търговия, нивото от $ 100 милиарда ще бъде достигнато до 2015 г. и ние уверено ще продължим", каза Путин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар