Сътрудници

неделя, 22 декември 2013 г.

Румънците са полудели. Идва ред на следващата подлога - НИЕ!

http://frognews.bg/news_63138/SASHT_nastaniavat_3000_teroristi_v_Rumaniia_na_50_km_ot_nas/
Както става ясно от диалога на служителите на румънското външно министерство в социалната мрежа "Wordpress" http://danamarca70.wordpress.com/2013/12/18/48875763/), в момента правителството на Румъния и САЩ водят преговори за разполагане на територията на Румъния около 3000 представители на терористичната организация "Муджахидин-е-халк".
Предполага се, че в случай на одобрение от страна на румънските управници, членовете на групата ще бъдат компактно настанени до град Крайова - на 50 км от Видин.
Според служителите на външното министерство Йоана Раичиу и Дана Марка (http://ioraiciu.wordpress.com/2013/12/16/intalnire-kerry-corlatean-la-ministeriala-nato/), министрите на външните работи на Румъния и Съединените щати са обсъдили темата за презаселване на екстремистите по време на среща в Брюксел в началото на декември. Със същата цел в Румъния е ходил и Джонатан Уайнър, съветник на държавния секретар Джон Кери, който се занимава с проблема за миграцията на "Муджахидин-е-халк".
За потвърждение на тези данни, потърсих пресслужбата на външното министерство в Букурещ на официалните телефони, публикувани на интернет страницата на ведомството. Оттам обаче отказаха да коментират, като заявиха, че темата е твърде чувствителна.
Наистина, разкриването на информацията за преместване в страната около 3000 терористи, въпреки че официално те вече не са такива, ще предизвика бурна реакция на обществото срещу правителството. В същото време чрез подобно изъчване на информация в интернет ръководството на Румъния ще се опитва да проучи почвата преди да направи официални изявления.
Какво всъщност е "Муджахидин-е-халк"?

"Муджахидин-е-халк" (МЕК) е иранска ислямистка терористична организация в изгнание, която се бори по опеката на САЩ за събарянето на Ислямска република Иран. От създаването си в средата на 60-те години тази група е замесвана в покушения срещу ирански ръководители, организирала е убийството на военнослужещи и граждански лица от САЩ, подкрепила е  завземането на американското посолство в Техеран през 1979 г., призовававайки към убийство на персонала на посолството. През 1981 г. членове на MEK убиха 70 ирански официални лица, включително и премиера, президента и ръководителя на съдебната власт. Едно десетилетие по-късно, те организираха координирана атака срещу иранските посолства в 13 страни. По време на войната между Иран и Ирак през 1980-1988 групата воюваше срещу Иран на страната на Саддам Хюсеин. Общо взето организацията е замесена в убийството на над 50 хиляди души. През 1997 г. Държавният департамент вписа MEK в списъка на терористична организация. През 2002 г. същото направи и Европейския съюз. По-късно, през 2009 г. ЕС извади групата от списъка без поробни обяснения. И през 2012 г. примера на европейците последва и САЩ. В същото време организацията все още е смятана за терористична в Иран и Ирак. Трудно може да се каже, че МЕК е изоставила изцяло идеите на терора. През последните години, според съобщенията на американски телевизионен канал Ен Би Си и други медии, МЕК е била замесена в убийството на ирански ядрени учени. Според някои доклади, организацията също е участвала в убийството на началника на генералния щаб на киберсигурността на гвардейците на иранската революция Моджтаба Ахмади и в сериозен инцидент в завода за производство на тежка вода в Арак през есента на 2013 година.
Според американския телевизионен канал Си Ен Ен, терористична организация не е сбирщина от дрипльовци, а стройна военна структура. Основната база и щаба на MEK отдавна се намира в така наричания "бежанския лагер" Ашраф в Ирак (CNN: ttp://www.youtube.com/watch?v=wSm24lSrvNA).
На записа, може да се видят стройните колони в синя и бяла парадна и защитна униформа, влизайки в просторен площад за паради, декориран със от скулптури на лъвове. През 2007 г., като твърди авторът на филма Майкъл Уеър, лагерът Ашраф, който е населяван от 4000 бойци, е бил една от най-добрите военни бази в Ирак. MEK е въоръжен с повече от 2000 танкове, артилерия, бронирани превозни средства и противовъздушна отбрана. Територията е малък град с молове и болници, красиви градини, паметници и фонтани, каето е необичайна гледка за съсипания от войната Ирак.
Някои изтоници твърдят, че иранските муджахидини са замесени във взривяването на автобуса с израелски туристи в Бургас през лятото на 2012 година. Независимо от факта, че българските тайни служби твърдят, че организаторът на терористичната атака е ливанската "Хизбула", групата, която преди това приемаше отговорността за много атаки, категорично отхвърля всички обвинения.
Не е известно при какви условия румэнците ще приемат муджахидините. Сигурно е обаче, че САЩ вероятно ще използват целия наличен арсенал от методи за натиск и убеждаване, за да принудят Траян Бъсеску да вземе удобното за тях решение. Интересите на Румъния и на съседните страни очевидно не са на дневен ред.

Няма коментари:

Публикуване на коментар