Сътрудници

събота, 7 декември 2013 г.

Новото "нормално"

Днес е три пъти по-трудно да си намериш работа на минималната работна заплата в Ikea в Испания, отколкото да те приемат в Харвард.

През 2011 г., McDonalds обяви 62 000 “много квалифицирани” работни места за готвачи и други наемни работници на минимална работна заплата в САЩ. Тогава един милион американци се кандидатираха за тези работни места, т.е. имаха шанс от 6.2% да получат тази мечтана работа, или само на крачка от процента на успех в Харвард - 5,8% . Този печален рекорд е вече в миналото. В понеделник в Испания, Ikea започна предлагане на 400 работни места за магазините си в град Валенсия.Но, компанията не беше подготвен за това, което се случи. В рамките на 48 часа, повече от 20 000 души са подали заявления онлайн за тези 400 работни места. С това количество, сървърите на Ikea просто се сринаха. Процента на приемане на свободни работни места е точно 2%. Завиждай Харвард!
В Испания безработица е 26,7%, втората най-висока в еврозоната, изпреварвана само от Гърция с 27.3%. Това което е по-лошо: младежката безработица в Испания е също на рекордни нива от 57,4%: почти двама от всеки трима души под 25 години са без работа. Но иначе всичко е добре: според испанският министър-председател, испанската икономика се разраства и възстановява !?! В същото време, е три пъти по-трудно да си намериш работа на минималната работна заплата в Ikea в Испания, отколкото да отидеш в Харвард.

Няма коментари:

Публикуване на коментар