Сътрудници

петък, 25 ноември 2011 г.

"Лапачите" срещу създаващите

Днес попаднах на една конфренция на БАН за демографското развитие на България. Там бе изказана тезата, че държавата е виновна за ниското ниво на развитие понеже дава едни пари не на когото трябва , а други пари- далеч по-малко се дават на хора които заслужават. Извън това кой определя кои са важните хора, съм провокиран да напиша следното.
1. Държавата нищо не произвежда. Тя само харчи произведеното от частният сектор. Ярък пример е дереджето на БДЖ. Държавата не може да произвежда по дифиниция. Държавата изпълнява социални задачи, външно-политически задачи, налага правилата които сама е създала и др.под., тя не произвежда блага.У нас държавата харчи около 38% със събрани данъци, акцизи, такси, концесии и пр. Отделно около 5 % от БВП чрез социално осигуряване и 2 %-официално, и 10-15 % неофициално за здравно осигуряване. Дотук тя само харчи. Нямам пример за приход от производство на нещо.
2. Това което прилича на производство - като инфраструктура, армия, БАН, образование, и пр. дейности, всъщност пак е харчене. Парите за тези неща са от нашите данъци, такси и пр. Имаше изследване, че една от програмите на Обама, е струвала 1,5 милиона долара за всяко открито работно място.1,5 милиона долара!!! Така "създава" държавата.
3. Обвиняват държавата, че поради неправилно преразпределяне живеем зле.Истината е друга - поради прекомерно преразпределение живеем зле.И поради лоши правила, и поради лоша защита на спазването на тези правила. Проблема е на съвсем друго място, но понеже "лапачите" са по-гръмогласни, само техният глас се чува. И с пенсиите е така. Знаете ли, че тази система е създадена от Бисмарк, същият канцлер на Германия от началото на 20-ти век/.Тя е създадена да направи по-привлекателна службата в армията. Хората, които са се ползвали от тази система, първо са били само висши военни, малко на брой и са можели да се пенсионират след като навършат 43 години.Средната възраст на живот тогава е била 46 години. Всеки може да смята, защо тази система не става за цялото население, застаряващо население, все по-ранно пенсиониране, високи пенсии....... Това е някакъв смотан социализъм. Точка на темата.
4. Обещавам в този блог да се опитам по-редовно да публикувам мнения за философията на развитието ни, а не за това колко са "глупави" политиците в преразпределянето на парите които изкарваме.
5. Нямаме истинска бизнес партия, защото и "големите" ни бизнесмени са същата стока като политиците/то пък все едно има разлика между тях/.
6. Мисля си, като чета материалите които публикувам, а това все пак е част от публикациите които срещам, че светът е на прага на голяма, радикална, ако щете историческа промяна. Това ще бъде епична промяна, съпроводена с огромна криза. Но нали, китайският йероглиф казващ "криза", едновременно с това означава "възможност". Така, че нашата възможност е да променим света в който живеем, след като руините на старият свят се разчистят. Не е ли време да почнем да мислим за това? Ние не се подмладяваме, децата ни не спират да растат. Какъв свят ще йм завещаем? Тази каша ще мине както са минали много "велики" събития, от падането на Римската империя, до Втората световна война, и след това. Гласът на разума този път трябва да се чува по-силно. Гласът на "лапачите" от държавната/а всъщност нашата/ трапеза, трябва да се заглуши с аргументите на създаващите хора. Трябва да сме по-активни сега, защото в създаващият се хаос никой, никого няма да слуша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар