Сътрудници

вторник, 29 ноември 2011 г.

Не можете да построите финансовата система, в слухове и лъжи

http://www.zerohedge.com/contributed/you-cannot-build-financial-system-rumors-and-lies
Този акт е остарял.
Почти всеки ден ние сме със слухове за нови спасителни планове и интервенции в Европа. Всички тези слухове се оказват лъжи, тъй като те са опровергани обикновено в рамките на един ден, а понякога и в рамките на няколко часа.
Стоковите фючърси избухнаха през нощта в неделя на базата на слуховете, че Италия ще има 600 милиарда евро финансова помощ от МВФ. Само няколко часа по-късно тази история продължи: МВФ отрича за преговори за помощ на Италия. Еквивалентът на клюките, граничи със "една жена каза" - всъщност -глупости? Също така, защо никой, дори не проверява репортерите които публикуват слуха на първоначалните новини? Цялото това нещо само ни напомня за основния проблем, отнасящ се до тази криза: ценностите.Това не е парична криза, това е криза на ценностите и морала. Това е криза, причинена от идеята, че може да се лъже за почти всичко, отнасящи се до бизнес сделка (качеството на активите, който се притежават, независимо дали те са легитимни, и т.н.) и да се размине с нея.За да видите как да се справим в тази бъркотия, Wall Street и други индустрии лобират Конгреса да разхлаби регламентите. Махнете следствието и правилата и имате анархия. И на практика това, което имахме във финансовата система, е довело до кризата. Гледайки назад към някои от по-явните ситуации (AIG, Goldman Sachs, и т.н.), това е просто невероятно че цялата бъркотия не се взриви по-рано.
Което ни води до днес.
Цялата система е изградена върху лъжи. Лъжата, че банките са разпределящи богатството справедливо. Лъжата, че Федералният резерв действително се грижи за регулиране на финансовата система. Лъжа, че престъпленията ще бъдат наказани. Лъжа, че Конгресът ще реформа Wall Street. Лъжата, че ние ще се заемем с "промяна" на избирателната система.
А още и още.
Вие не можете да изградите финансова система, върху лъжи. Тя просто не работи. Всичко това поражда недоверие и негодувание. И като всеки бизнесмен мога да ви кажа, без доверие бизнесът не може да работи.
Нищо чудно тогава, че частният сектор няма да наема и икономиката няма да се възстанови. Дълг само се превръща в проблем, когато в човека, който заема вече не може да му се има доверие, за да ти ги върна. Ние сега сме преминали тази линия и се опитваме да предложим неща с повече лъжи и повече лесни кредити.
Математиката, и здравият разум показват, че това няма да  се окаже добре. Всъщност, когато тази бъркотия най-накрая дойде, това ще да направи Lehman да изглежда като шега. Ние сега говорим за срутване на цели държави, а не само частни институции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар