Сътрудници

събота, 5 ноември 2011 г.

Твърде много срещи на върха на Еврозоната

Преводът е мой, съжалявам ако не ви харесва!Пл.Н.

от Гари Норт-  http://www.garynorth.com

Винаги можеш да познаеш, когато важна договореност е в режим на криза. Представители на водещите медии продължават да питат високо като говорители, "Дали това ще застраши вашата програма?" Те отговарят: "Не, това е само временно отклонение." Те казват, това отново и отново. Междувременно, събитията довели този въпрос са все по-заплашителни.
      Другият признак на истинска криза е, че световните политически лидери многократно заседават по нещо, което наричат срещи на високо равнище. Среща на върха означава - най-високото ниво на служители се срещат един с друг . Те се срещат като лични срещи, но срещата е видима за медиите.Журналистите обичат срещата на върха, защото срещите на върха винаги са в нещо като Суонк хотели, в префърцунени места. Искам да кажа, кой би взел сериозно среща на върха, проведена в, да речем, Hoboken, Ню Джърси ? Никой. Така че, лидерите се срещнат в някое много скъпо място . Репортерите отиват там и подслаждат сметките си. И има добро прекарване от всички.
    Проблемът с тази стратегия е, че протестиращите може да се появят с много неприятности . Те не са в Суонк хотел. Медиите никога не докладват къде са те. Някак си, хиляди от протестиращите имат пари да плащат за билети за самолет . Те намират подслон в някакъв сутерен на ниска цена. След това те правят парад в предната част на хотела, носещ признаците на охолство и крещят много. "Няма повече! Няма повече! Не повече! Не повече това!" Може би някой носи знак "Свобода за Мумията". Това продължава, докато срещата на върха завършва .
     Понякога, това се превръща в насилие. Няколко десетки са арестувани.
     Членовете на срещата на високо равнище, никога не казват нищо публично за протеста. Медиите учтиво не питат. В съобщение за пресата уверяват света, че има откровени дискусии на срещата на върха. Че има допълнителни откровени обсъждания от членовете на постоянната комисия, на която е била възложена задачата за разглеждането на въпроса в дълбочина. Присъстващите се събират за групова снимка . И срещата се разпада.

Повторение на срещите на високо равнище
    Когато групата се събира отново в рамките на два месеца, за да обсъди въпроса, можем да бъдем сигурни, че хората на върха на купчината - истинският връх, а не избраните от тях за пред хората - са в беда. Предишната среща на техните говорители не успокоява ситуацията. Кризата се влошава. Така, че е по-добре да се свика ново заседание на срещата . Съобщението за пресата от последните срещи не върши работа.
    Така че, Официалните лидери, карат техните помощници да направят резервация в друг Суонк хотел. Те си събират багажа, и летят до друг град с престиж за следващата среща на върха. Те се срещат в тайна, но този път позволяват на медийните фотографи да ги снимат в една стая на поетапна открита дискусия между двете най-високи официални лидери - или, по-рядко, трите най-големи. Те седят в столове за $ 2,500 и изглеждат много загрижени.След това групата издава друго прессъобщение, което обявява създаването на постоянна рамка за бъдещи дискусии на проблема .

Световните фондови пазари рязко се покачват за един ден. Тогава на следващия ден те пропадат обратно до мястото, където те са били в деня преди прессъобщението.
   Тук има постоянно правило: ако има трета среща на върха в рамките на тримесечен период, банковата система е в наистина голяма беда. Ако между срещите на върха има два или три месеца, има няколко сривове на банки или брокерски фирми, за които обществото никога не е чувало, но които имат активи за десетки милиарди долари, и хората на върха  са в режим на паника. Те се питат: "Кой е следващият?" Всеки от тях смята, че "може да е моята банка, но разбира се те споменават един към друг само някои големи банка, които са се опитвали в продължение на години да получат достъп във вътрешния кръг, но все още не са го направили.

Множество срещи на високо равнище, които обсъждат същия проблем са знак за проблем, който няма да изчезне, а се влошава.
          УИКЕНД срещи на високо равнище
Срещите на върха винаги започват в петък и завършва в неделя. Срещата започва след затваряне на фондовия пазар в часовия пояс на Суонк хотела. Срещата в събота е мястото, където лидерите решават какви въпроси ще бъдат покрити от неделното прессъобщение. Основните области на обсъждане са следните:
       - Колко пари на данъкоплатците ще споменем в съобщение за пресата?
       - Кои държави или международни организации ще участват и колко голям ще е посоченият пакет?
       - Колко време ще отнеме да се вземат назаем парите, и от кого?
        - Колко дълго време ще мине, докато реалните пари трябва да бъдат платени ?
          - Кой ще се обади на китайския премиер за друго обещание да купува повече облигации ?
Дискусиите са много откровени. "Не се опитвайте да прехвърлите това на мен! Колко пъти мислите че мога да се обърна към избирателите с това? Моят коалиция е на път да се разпадне. " "Как можем да убедим избирателите, че ние не хвърляме пари на вятъра ? " "Коя от трите най-големи банки ще се нуждае от вливане на средства?" "Коя страна може да предостави необходимите заеми на банките, ако предложим гаранции по заеми? " И така нататък.
     После идва неделя. Никой на срещата на върха не отива на църква . Те не се покланят у дома, така че няма индикация, че те имат нужда от божествена намеса, може да изпратят грешно послание до капиталовите пазари в понеделник сутринта. В неделя следобед, се издава съобщение за пресата.
    Когато те чакат до неделя вечерта, пазарите ще отворят с 1% в понеделник.
    Ако не те обявят решение, пазарите ще отворят със спад  3%.
       В съобщение за пресата трябва да се появи, да се каже нещо ново. Ще има нова рамка за дискусии. Групата обещава общо [X] милиарда евро, за да се плати за правителството [Y]. Това означава, че банките, които заема 4X евро на стойност към  Y , няма да фалират. И все пак.
     Проблем на срещите на върха трябва да са очевидни. Тъй като най-големите банки, правят глупави заеми, въз основа на гаранциите на предишното коалиционно правителство, никой не е сигурен, че банките имат кредитен рейтинг и достатъчен капитал, за да направят обещаните заеми за вътрешно-европейският спасителен план. Цялата структура на банкиране е на ръба на пропастта . Ако две или три големи банки обявят, че отпадат от процеса, MF Global стил или стил на Dexia, ще има прилив на кредитори към хедж фондовете да преразпределят своите останалите средства. Кои банки може да бъдат в опасност? Никой не знае. "Залагайте - прозорецът със залози е към своя край."

ГОДИШНИ срещи на Г-20
       G-20 е организация, която е специализирана в годишните съобщения за пресата относно финансовото състояние на света, който винаги се подобрява, в сравнение с бъркотията, която надделява непосредствено преди предишното заседание. Последното насрочено заседание се проведе във Франция, през октомври 14-15. Налице е спешна среща на върха тази седмица.
       Г-20 е създадена през 1999 г., в навечерието на азиатската финансова криза от 1997 г., за да се съберат големи развити и развиващи се икономики за стабилизиране на глобалния финансов пазар. От самото си основаване, годишните средства на министрите на финансите  на Г-20 и срещите на управителите на централните банки, обсъдаха мерки за насърчаване на финансовата стабилност на света и за постигане на устойчив икономически растеж и развитие . G-20 е създаден за да се справи с първата основна заплаха за плановете на Новия Световен Ред за стартиране на еврото през 2000 г., като първа стъпка в създаването на световна валута .За да се справи с финансовата и икономическа криза, обхванала целия свят през 2008 г., членовете на Г-20 призоваха за по-нататъшно укрепване на международното сътрудничество. Съответно, бяха проведени срещи на върха на Г-20 във Вашингтон през 2008 г., в Лондон и Питсбърг през 2009 г., и в Торонто и в Сеул през 2010 г. .
Ние може да бъдем сигурни, че има неща които се случват зад сцената между годишните съобщения за пресата. Те включват:
            Първо, обхватът на финансовото регулиране е до голяма степен разширено и финансовото регулиране и надзор са засилени. Имаше също така голям напредък в координацията на политиките, благодарение на създаването на рамка за силен, устойчив и балансиран растеж, предназначени за подобряване на макроикономическото сътрудничество между членовете на Г-20 и следователно да се смекчи въздействието на кризата. И накрая, глобалното управление драматично подобри, по-доброто разбиране на нуждите на развиващите се страни, особено чрез амбициозни реформи на управлението на МВФ и Световната банка. Въз основа на тези важни промени, Г-20 трябваше да се адаптира към новата икономическа среда. Тя трябва да докаже, че е в състояние да координира икономическата политика на големите икономики на текуща база .

ЛЕТЛИВОСТТА НА разкриваната нестабилност
     Фондовите пазари са по-волатилни днес, отколкото по всяко време в близкото минало. До степен, че 20% от американците, които държат около 80% от отделните акции , получават това съобщение: никой не знае какво се случва . Що се отнася до обикновения човек, нещата не стават по-добре за него. Той е притеснен за сигурността на работата си - добра причина .

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Правомощията, които са изправени пред проблеми, които няма да си отидат. Сърцето йм е частичният банков резерв и на пазара на държавни облигации (суверенен дълг). И двете са под обсада. И двете, показват признаци на безпрецедентна уязвимост .
        Междувременно, Естония е единствената нация в западният свят, която не е във фискалната беда.
        След нея е Исландия .
       Исландия, чийто мораториумна  банките върху плащанията на 85 млрд. долара през 2008 г., завърши 33-месечната програма на Международния валутен фонд през август. Фонда очаква икономиката на Исландия, да расте по-бързо от средното за еврозоната през тази година и следващата. Струва по-малко да се застраховате срещу исландски държавен фалит, отколкото средно за хеджиране срещу кредитно събитие в Европа.
Исландия и Естония никога не получават покани за големите европейски срещи на върха. Те не са в Г-20. Тук има урок който трябва да научим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар