Сътрудници

сряда, 9 ноември 2011 г.

Германия в Нейният Рубикон

www.testosteronepit.com

      Нито една страна не е икономически по-зависима от оцеляването на еврото във сравнение с Германия: износът е най-големият двигател, тъй като страните от Еврозоната могат да заемат неограничени количества евро, за да купуват германски стоки. Но сега, влакът е спрял в предната част на планината от неконтролируем суверенен дълг, Германия се намира във война. Героичното настояване на Германия за монетарна дисциплина, довежда германските износители да се страхуват от най -лошият вариант . Вече германските промишлени поръчки са започнали да поемат към безпътица.Износителите са в паника. Германската икономика живее и умира от износа си .По ирония на съдбата обаче германците удобно не си спомнят,че са спасени Фед, които са отпечатали и раздали трилиони долари, голяма част, от които ние вече знаем, са директно към германските банки, както и косвено на германските износители. Така че монетизацията ги спаси последния път. Това е шизофренията на двойствеността Германия , че ЕЦБ изучава използването на националните резерви, включително злато, в Германия и Специални права на тираж, като начин за увеличаване на огневата мощ на Европейският спасителен план, EFSF .

Франция не познава такава двойственост. Жискар д'Естен, президент на Франция от 1974 г. - 1981 г.,гордо заяви, че когато той е започнал мандата си през 1981 г., държавният дълг на Франция е 14% от БВП. Това, което той не казва е, че френското правителство по онова време са били финансиране с бюджетните дефицити чрез различни държавни финансови институции и чрез осребряване от Централната банка на Франция . Той не спомена историята на Франция съпроводена с инфлация, девалвация, и "реформа на валутата". Френският франк беше "реформиран" през 1960 г., когато 100 франка са били превърнати в 1 нов франк. Уви, в своите 40 години на съществуване, до въвеждането на еврото новият франк загуби 86% от стойността си .
Монетаризация като политическа цел е показано във френските политически кампании. По време на първичните избори, кандидатите на лявата партия, Франсоа Оланд, който има добър шанс да детронира Никола Саркози, призова за решения, които варират от по-голяма гъвкавост от страна на ЕЦБ до окончателно и автоматично монетизациониране на суверенния дълг в еврозоната, подобно на това, когато Жискар д'Естен беше президент . Крайната десница, в лицето на Marine Le Pen, призова за край на самото евро .
      Но за да се запази неприкосновена стойността на еврото, Германия се съпротивлява на натиска да се печели от суверенният дълг. Страхът от инфлация и девалвация е неразделна част от немската душа, формализирани чрез централната си банка и конституция. И монетизацията, като решение, което изглежда толкова напълно ясно, в други страни, се разглежда като заплаха, каквато тя е  всъщност. И изведнъж, Германия се намира във война: от една страна е душата й, чийто говорител е Бундесбанк, и от друга, е зависимостта й от износа.
        В един момент, Германия или ще подкрепи "спестяване" на Еврозоната, и по този начин индустриалците и банките си, или ще монетизират дълга и ще загубят част от душата си в този процес. Или ще излязат от Еврозоната в отвращение, за да се върнат към германската марка, или ще започнат по-малък паричен съюз, който тя може да контролира и да загуби пазари за износ с решаващо значение в процеса.
   Марин Льо Пен, една от трите най-добри претенденти за френските президентски избори, заяви .... "Нека Еврото да  умре", казва жената, която може да бъде следващият френския президент.

Wolf Рихтер www.testosteronepit.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар